ELEKTRİK SİSTEMLERİNDE TERMAL KAMERA KULLANIMI VE TERMAL ANALİZ
Alçak gerilim, orta gerilim, yüksek gerilimde kullanılan ayırıcı, şalter kesici, birleşme noktaları, feeder, klemens grubu, anahtar, kontaktör, şalter bara bağlantı noktaları panolar kablolar gibi elemanlar kendi üzerlerinde taşıyabilecekleri akım sınırlarını aşma durumlarına ısınmalara sebep olurlar. Diğer bir ısınma sebebi ise bahsedilen noktalardaki sıcaklık artışının iyi yapılmamış yada sonradan oluşan gevşek bağlantılardır. Başlangıçta çok iyi bir şekilde montaj edilmiş olasalarda elektrik akımı ile ısınan bu elemanların bağlantı noktalarının çok az dahi olsa genleşmeleri zamanla kontak noktalarında gevşekliğe sebep olurlar. Bu gevşek bağlantı noktaları ise yüksek direnç göstererek dağıtım problemlerine sebep olur, yangın riskini artırır, verimi düşürür ve istenmeyen açma yada devre dışı kalmalara sebep olurlar.
Termal Kamera ile elektrik panolarının termal ölçümleri yapılarak pano içerisindeki elektrik tesisatı ve donanımının ısı değerleri ölçülür. Elektrik tesisatında ve donanımında normalden daha yüksek bir ısı var ise tespit edilerek yetkililere bildirilir ve raporlanır.
MEKANİK SİSTEMLERDE TERMAL KAMERA KULLANIMI VE TERMAL ANALİZ
Elektrik motorları, redüktörler, şaft milleri, rulmanlar ve mekanik sistemlerdeki sürtünme noktalarındaki problemler ısısal farklılık gösterirler. Bu durumda termal kamera ile gözlem yapıldığında aşınmaya veya kırılmalara sebep olabilecek problemler göz ile uzaktan tespit edilebilir. Metallerin sürtünmesi ile ısınmaları prensibine dayanan termal analiz mekanik sistemlerin periyodik ve kestirimci bakımlarında son derece başarılı kullanılabilirler. İşletmenizde bulunan tüm mekanik elemanlarınızı yılda bir kere termal kamera ile incelediğinizde olası arızalarınız meydana gelmeden haberdar olabilirsiniz.